Ròtova celebra el 9 d’Octubre amb una “mocadorà” per a la gent més major

[Img #6479]

 

Ròtova celebra el dia del Poble Valencià d’una manera especial. A les 12h del migdia, una cercavila amenitzarà el poble amb dolçaina i tabal, acompanyant l’Associació de Jubilats i Pensionistes de Ròtova i els membres del consistori per a repartir un dolç ben especial: la tradicional “mocadorà”.

 

 

Els dolços en forma de fruites, embolcallats d’un mocador, són típics de la ciutat de València però, any rere any, arriben a més indrets del territori valencià. I a Ròtova seran les persones més majors les que rebran aquest present el dia Sant Dionís, dia dels enamorats valencians.

 

 

El consistori ha volgut “fer un reconeixement a la gent més major del poble, nou homes i dones que tenen més de 92 anys, i promocionar esta tradició a Ròtova. Estimem a qui estimem, animem a continuar amb aquesta tradició”, han apuntat des de les regidories de Cultura i Festes.

 

 

La regidoria de Comunicació ha preparat, a més, un xicotet vídeo que correrà per les xarxes per moure la curiositat del veïnat sobre la “mocadorà”.

 

L’origen de la mocadorà

Conta la tradició oral que, amb l’arribada del rei Jaume I a València el 9 d’octubre de 1238, els habitants de la ciutat van oferir a ell i a la seua esposa, la reina Violant d’Hongria, com a ofrena, un plat ple de fruites i verdures de l’horta embolicat dins d’un mocador de seda. Des del segle XIV València celebrava el 9 d’octubre com a data de fundació del Regne de València amb molta festa i una forta càrrega de pirotècnia, on els piulets i tronadors xiulaven al cel.

 

 

Amb l’arribada de Felip V i els Decrets de Nova Planta, s’aboliren els furs i s’acabà la festa i els coets, així com la celebració d’altres costums valencians. Va ser aleshores, quan el Gremi dels Mestres Sucrers de la Ciutat i Regne de València, que agrupava els pastissers valencians, va trobar la manera d’evitar la prohibició, continuar celebrant la festa i lloar el seu patró, Sant Donís.

 

Així els piulets i tronadors es convertiren en dolços que eren acompanyats de figuretes de massapà amb formes de verdures i fruites de les hortes valencianes.

ÚLTIMAS NOTICIAS

NOTICIAS DESTACADAS

Tavernes rep 2,7 milions per a la reparació d’infraestructures afectades per la DANA

Tavernes de la Valldigna ha rebut una assignació de 2,7 milions d’euros del Govern...

Gandia reivindica la lucha contra el cáncer

Con motivo del Día Mundial contra el Cáncer, Gandia ha celebrado un acto institucional en...

Aumentan los contratos indefinidos en la Safor: 7,31% más que el año pasado

Según las cifras publicadas por el SERVEF, la contratación indefinida mensual en enero en...