Festes de pasqua en la natura

Les festes de pasqua ja han arribat, i donades les actuals circumstàncies, moltes famílies optaran per quedar-se prop de casa i gaudir dels espais naturals més propers. Certament, les pràctiques a l’aire lliure han sigut una recepta natural per a moltes de les complicades situacions a les quals ens hem hagut d’enfrontar en els darrers temps. El medi ambient juga un paper essencial en les nostres vides, no sols com a la base física i material de totes les activitats econòmiques i socials sinó que ha esdevingut crucial per a la salut emocional de la població. El creixement de les visites i de les pràctiques esportives als espais naturals ha sigut realment sorprenent. Aquestes situacions, a priori, són una gran notícia per a una societat una mica desarrelada de la natura, de la ruralitat, de lo salvatge…. És, per tant, una oportunitat per descobrir els paisatges naturals i totes eixes funcions irreemplaçables que genera el medi natural, ajudant a generar consciència i estima cap al territori.

 

 

No obstant això, el creixement d’eixes activitats suposen un nou repte per als gestors del medi natural. La gran afluència de persones genera uns impactes que amplifiquen la problemàtica dels ecosistemes i de vegades se superen les càrregues que són capaços de suportar sense patir una degradació. Entre els problemes més comuns trobem les molèsties a la fauna salvatge, la generació de residus o la mobilitat rodada per pistes i senders que travessen hàbitats molt fràgils i sensibles.

 

 

A Gandia estem realitzant un gran esforç per gestionar correctament els nostres espais naturals, que en són molts i molt diversos, i ho fem sempre amb una clara voluntat de compaginar la protecció i conservació amb l’ús públic. Un bon exemple és tot l’entramat de senders senyalitzats i miradors estratègics que discorren pel Paratge del Parpalló-Borrell, o la icònica zona dels Ullals de la Marjal, les àrees recreatives de Marxuquera i del Racó de les Forques, l’Anella Verda en el seu tram del Serpis, les nostres netes platges o el recentment inaugurat Parc Arqueològic del Bairén, entre d’altres. Però tots aquests espais també necessiten de la corresponsabilitat de la ciutadania. Si volem seguir gaudint d’aquests espais sense restriccions i alimentant la nostra “fam de natura i de paisatges” és necessari que tothom s’implique en el seu manteniment i tractem que la nostra petjada siga la mínima possible.

 

 

Durant aquestes festes, a més a més, trobarem a tots els éssers vius que habiten els espais naturals en el moment àlgid dels seus processos biològics. Cal ser respectuosos i no sortir de camins i senders senyalitzats, les mascotes deuen anar lligades i no poden accedir a zones tan sensibles com les dunes de l’Auir. A les zones dels ullals i dels rostidors, llocs tradicionalment molt concorreguts, tindrem vigilància per tal que no hi hagi problemes d’aglomeracions. Molta atenció també amb el risc d’incendi forestal. Existeix una prohibició total d’encendre cap foc en el medi natural des del dia 1 fins el 12 d’abril. En definitiva, complir amb les normes bàsiques de comportament, sense sorolls, sense residus…

 

 

Gaudiu del nostre privilegiat territori, ompliu-vos del verd i mengeu-vos la mona a la muntanya, al riu o a la marjal, però feu-ho amb cura i respecte per la natura perquè cuidar-la és cuidar la nostra salut.

 

Dani Muñoz

Director General de Medi Natural de Gandia

ÚLTIMAS NOTICIAS

NOTICIAS DESTACADAS

«Memòria, Justícia i Reparació», lema de les XI Jornades Republicanes de la Safor 

Gandia acollirà, del 8 al 14 d’abril, les XI Jornades Republicanes de la Safor:...

Raúl Campos, elegido presidente de Nuevas Generaciones del PP de Gandia

La sede del Partido Popular de Gandia ha acogido esta mañana en su sede...

Procesión del Santo Entierro

¿Puede considerarse la tibieza un pecado? El libro del Apocalipsis nos dice: “Conozco tus...