Gandia acollirà, del 8 al 14 d’abril, les XI Jornades Republicanes de la Safor: Memòria, Justícia i Reparació 2025.
Sota el lema «Memòria, Justícia i Reparació», aquestes jornades ens proposen reflexionar sobre les conseqüències de la Guerra Civil espanyola i el règim franquista, “així com promoure la recerca de la veritat i la reparació per a les víctimes. Fer conscient a la societat, sobretot la més jove, que no ha conegut conflictes armats, més que pels mitjans o les xarxes, sobre les conseqüències del que va passar, perquè no es repetisca, educant en els valors de la pau”, ha expressat la primera tinenta d’Alcaldia i de Memòria Democràtica, Alícia Izquierdo.
Programa

El Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València organitza dues taules redones; la que inaugura les jornades, el 8 d’abril a les 18:30 h a la seu del carrer Tossal, 8, titulada «La memòria recobrada». Presentada per Alícia Izquierdo, s’hi avaluaran els desafiaments i les dificultats en la troballa, la identificació i en la cerca de la veritat per a les víctimes localitzades en les fosses comunes al Cementeri Municipal de Gandia. Amb expertes com Núria Martín, Arantxa Jansen Pamblanco, Marisol E. Schwab.
I el 10 d’abril a les 18:30 h, el Centre Internacional de Gandia tindrà lloc la segona de les taules redones: «La ciència al servei de la memòria», que explorarà el paper de diverses disciplines com l’arqueologia, l’antropologia i la genètica en la identificació de les víctimes de la guerra civil i el franquisme. Especialistes de l’associació ArqueoAntro, com Marisol E. Schwab, Javier Iglesias-Bexiga I Miquel Mezquida Fernández, junt amb el professor de la UV, Antoni Calzado, compartiran les seues experiències i coneixements en aquest àmbit.
“La Universitat de València a través de la participació i de la implicació, amb aquestes jornades el que vol és servir de pont, d’una banda, entre les diferents associacions i col·lectius que treballen en qüestions relacionades amb la memòria democràtica, amb la república i amb la reparació de les víctimes del franquisme. Servir de pont entre aquestes associacions i la mateixa universitat, perquè, com sabeu, tenim especialistes de pràcticament tots els àmbits del coneixement i volem posar-los en contacte amb les associacions i entitats que també treballen per aquestes qüestions. I, d’altra banda, pretenem apropar tots aquests treballs que es fan des de la universitat a la ciutadania de Gandia i la Safor compromesa i interessada”, ha explicat Carme Melo directora del Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València.
Per la seua banda, Salvador Sanchis, president de l’Associació Republicana de la Safor, ha presentat la resta del programa de les XI Jornades Republicanes de la Safor:
El 9 d’abril a les 19:30 h, el Teatre Serrano acollirà la projecció del documental «Al fascismo se le combate», una obra dels realitzadors valencians Luis Plà i Miguel Hernández que narra l’exili de milers de persones durant “la Retirada”, a l’hivern del 1939, a escassos mesos del final de la Guerra Civil espanyola. Milers de persones que van travessar els Pirineus per buscar refugi a França. Un episodi de l’exili republicà fonamental de la nostra història. Els directors estaran presents per compartir amb el públic les seues reflexions, seguides d’un torn obert de paraula.
El 13 d’abril, a les 13:00 h, tindrà lloc un acte commemoratiu republicà al Balcó de la Safor, a Ador, “que retrà homenatge a les mares, filles, germanes, que van patir la repressió als pobles de la comarca d’una forma diària, només per ser familiars de persones represaliades pel feixisme”. L’acte inclourà la lectura d’un manifest, poemes, una ofrena de flors i música, seguit d’un dinar de germanor republicana.
Finalment, el 14 d’abril a les 19:30 h, el Teatre Raval acollirà la projecció del documental «Flores bajo el hielo», dirigit per Marco Potyomkim, sobre memòria i drets humans “protagonitzada únicament per dones que narren històries de resistència contra la dictadura i de violència específica contra les dones. “Les protagonistes són persones anònimes, dones desconegudes que tenen molt que aportar I són exemple de lluita i resistència”. El director estarà present per dialogar amb el públic després de la projecció.
Núria Martín, presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes del franquisme a Gandia, ha destacat la unió dels col·lectius i institucions organitzadores de les jornades per una causa comuna, com és recuperar la memòria històrica i dignificar la memòria democràtica de les víctimes del franquisme. «Des de l’associació de víctimes del franquisme de Gandia tenim l’honor de participar per primera vegada en un conjunt d’activitats que ens conviden a reflexionar sobre com construir una societat més justa i conscient de la història. Fem una crida a tots i a totes per mantenir viu el record de la lluita per la democràcia i els drets humans en un moment històric que va deixar profundes cicatrius… És un pas més cap a la justícia i la reparació», ha conclòs.
Organitza l’Associació Republicana de la Safor, amb la col·laboració de la Regidoria de Memòria Democràtica de l’Ajuntament de Gandia; el Centre Internacional de Gandia de la Universitat de València; l’Associació de Víctimes del franquisme a Gandia, que se suma per primera vegada; l’Ajuntament d’Ador i la Coordinadora d’Associacions per la Memòria Democràtica del País Valencià.