L’ajornament de la nostra estimada festa fallera ens ha agafat en bajoqueta, a tres dies de l’inici de les festes, amb tota la maquinària en marxa… Però a mal temps bona cara diu el refrany.
El president de la Generalitat, Ximo Puig, va anunciar ahir a la nit que s’ajornen les festes de les Falles, fins que la situació d’emergència sanitària provocada pel coronavirus consenta la seua celebració, d’acord amb les instruccions donades pel Ministeri de Sanitat i amb la finalitat primera de protegir la salut de la ciutadania i de minimitzar riscos de contagi. Sembla clar, per tant, que ara mateix és una prioritat evitar que el pic de malalts supere el nivell que el sistema de salut és capaç de gestionar. I, des del punt de
vista sanitari, és de trellat d’adoptar mesures de prevenció respecte de possibles contagis, insistint en la higiene personal però també evitant concentracions de gent allà on el virus puga escampar-se.
Com va dir Ximo Puig: “Evitem l’alarmisme, evitem el contagi de la por, confiem en els experts sanitaris i extremem, tots i totes, les precaucions, perquè estem segurs que, davant d’aquest repte col·lectiu, la unitat, l’esforç i la responsabilitat de cada un de nosaltres contribuirà a la volta de la normalitat”.
Aquest fet de l’ajornament és la primera vegada que ocorre, ja que, fins ara, s’havia suspès en cinc ocasions al llarg de la història fallera, mai s’havien ajornat. Recentment hem vist la suspensió del Carnaval de Venècia i altres fires i congressos mundials també per l’assetjament del coronavirus.
Tots aquests fets comporten uns efectes socials, econòmics i polítics que s’hauran de resoldre en els propers dies: desmuntar falles que ja estan al carrer, emmagatzemar els monuments fins la nova data de la plantà, calendari escolar, contractes amb bandes de música, coets i mascletades, floristes amb la flor ja comprada, reserves hoteleres que possiblement s’anul·laran, menys consum a l’hostaleria i restauració… En fi la maleïda globalització també arriba a les malalties i, de rebot, destrossa la festa fallera.
Caldrà doncs esperar esdeveniments, vore com transcorre l’epidèmia, que no s’utilitze la desgràcia com a motiu de baralla política, temps hi haurà després, quan tot s’acabe, d’analitzar les actuacions de tots els àmbits. Ara cal actuar tots conjuntament mirant el bé comú de la societat.
Que ningú ho oblide: la festa de les falles renaix cada any de les seues cendres, d’aquesta nova situació també renaixerem amb més força si cal, amb treball col·lectiu i molt d’esforç, amb la sàtira que ens caracteritza segur que li traurem punta a aquest desastre. A l’estiu omplirem de nou els carrers de monuments, festa, harmonia, saber fer, música, pólvora…