La primavera a Gandia: quan Falles i Setmana Santa coincideixen al calendari

El passat dijous 20 de març a les 10:01h va tenir lloc l’equinocci de la primavera astronòmica, la paraula æquinoctium és composta amb els mots æquus ‘igual’ i nox ‘nit’, significant que la nit o temps de foscor és igual de llarga que el dia o temps de claror.

Habitualment els valencians donem pas a la primavera amb l’arribada de les Falles i la nit de la Cremà i així és. Uns dies de celebració que suposen una transició entre els mesos de l’hivern i els mesos de la primavera. Un esclat festiu que es produeix a moltes poblacions de la nostra província i que a la nostra ciutat dona pas a una altra festivitat igual de rellevant com és la Setmana Santa.

A Gandia es dona el fet de tenir dues Festes d’Interès Turístic Nacional com la Setmana Santa des de l’any 2019 i les Falles de Gandia des del 2023. Donada la gran interrelació de les dues festivitats fa possible que hi haja famílies implicades en els dos moviments socials, culturals, econòmics  i festius més importants de la ciutat.

En ocasions ambdues festivitats coincideixen al calendari de març, però en altres ocasions el que es produeix és una fusió de les dues festivitats al mateix temps. Açò es degut a que les dates de la Setmana Santa depenen d’un altre fenomen: la Pasqua de Resurrecció ve determinada per la primera lluna plena després de l’equinocci primaveral.

Estos dos fenòmens, el de  l’equinocci i el de la primera lluna plena, ha fet possible que en diverses ocasions la ciutat de Gandia haja celebrat alhora les Falles i la Setmana Santa. 

En la historia recent ha succeït en dos ocasions a l’any 2008 i al 2016 i tornarà a succeir de nou al 2027.

A l’any 2008 es va donar la circumstancia de celebrar el Diumenge de Rams  el 16 de març, és a dir el dia del bateig i l’entrega de premis de les Falles de Gandia. Per al record queden les imatges dels confrares desfilant el citat diumenge envoltats dels monuments fallers. En aquella any, la Setmana Santa de Gandia va posposar o modificar alguns dels seus actes fins al dimecres 19 de març, dia de Sant Josep i cremà de les Falles, reprenent la seua normalitat a partir del dijous 20 de març. Per exemple, Dilluns Sant, 17 de març, la Germandat del Pas de l’Hort i la Flagel·lació al no poder realitzar les seues processons van celebrar un Via Crucis a la Insigne Col·legiata de Gandia.

L’any 2016 el grau d’incidència va ser més reduït al afectar únicament al Divendres de Dolors, 18 de març on es va celebrar l’ofrena, i al Dissabte de Passió, 19 de març, dia de Sant Josep i cremà de les Falles. Per exemple, en aquell any el Sant Rosari de Dissabte de Passió no es va celebrar, a canvi les Falles es van comprometre a retirar les carpes que interferien en el Diumenge de Rams.

Este fet com he esmentat abans tornarà a succeir de nou a l’any 2027 on Falles i Setmana Santa tornaran a compartir els carrers de la ciutat al mateix temps. No serà una coincidència com la de l’any 2008, més bé serà un cas similar al 2016.

La Setmana Santa de Gandia de l’any 2027 celebrarà el seu Divendres de Dolors el dia de Sant Josep, és a dir el 19 de març. T emps hi haurà per saber com s’ajusta esta coincidència del calendari festiu de Gandia.

El que ja sabem és que la llum i el foc purificador de les Falles coincidirà amb la foscor del Divendres de Dolors i l’inici de la Setmana  Santa de Gandia 2027.

Pablo Almiñana Piera

ÚLTIMAS NOTICIAS

NOTICIAS DESTACADAS

Licitades les obres per a la millora del Camí Reial d’Ontinyent a Gandia

L'àrea de Carreteres de la Diputació de València ha publicat ja la licitació de...

El PP abandona un plenari de Gandia «d’alta tensió»

El plenari d'aquest 28 de març a Gandia ha sigut una trobada en el...

Tavernes acull la Basket Cup i la Mediterranean Handball en Setmana Santa

Tavernes de la Valldigna es converteix en epicentre de l’esport durant la Setmana Santa,...