La sala d’exposicions de la Casa de la Marquesa acollirà l’exposició «Memòria de l’oblit. La repressió franquista a la Safor», que s’inaugura aquesta vesprada a les 20.00 hores i que es podrà visitar fins al 17 de novembre.
La mostra tracta «de posar nom i cognoms, rostre a la injustícia que es va cometre amb centenars de persones a la nostra ciutat i comarca. Per dignitat cap a elles i les seues famílies. Per justícia històrica i reparació» ha destacat la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Patrimoni i Memòria Democràtica, Alícia Izquierdo.
L’exposició està formada per més d’un centenar de fotografies d’Eva Máñez, que acosten a les històries de mig centenar de veïns i veïnes represaliats durant el franquisme, que conten sense ira ni nostàlgia les seues històries familiars que revelen com van ser aquells anys de sospita i silenci marcats per la fam, la repressió i el nacionalcatolicisme. Des de les fosses de Paterna o Gandia fins a les històries de l’estraperlo, exilis, presó, les rapades o la repressió sexual. Un exercici de memòria democràtica per a recuperar 40 històries silenciades durant dècades des d’una perspectiva contemporània i feminista.
«Tenin en compte les particularitats de Gandia, que va patir una repressió molt gran després de la guerra civil i de la qual no s’ha parlat molt poc, hi ha poca bibliografia. També del paper de les dones en la postguerra… O la resistència armada contra el franquisme, els ‘maquis’. Històries que cal contar i recuperar sense ira ni nostàlgia, perquè la gent el que té és un silenci, com un forat en la seua vida», ha explicat la fotopoeriodista.
També es busca mostrar els més joves els testimonis del que va succeir i que és ben probable que no coneguen més enllà dels llibres de text. En aquest sentit, s’estan proposant visites guiades per a l’alumnat de batxilerat.
En les activitats paral·leles també destaca la taula redona «Excavar la memòria en femení», el 6 de novembre, a les 19.00 hores, a la sala B de la Casa de la Marquesa. Presentada per Alícia Izquierdo, comptarà amb la participació de Nuria Martín; Arantxa Jassen, de l’associació científica Arqueoantro i Eva Máñez. Moderarà la periodista Maria Palau.
Finalment, Nuria Martín ha agraït el suport de Mañez i Izquierdo i ha destacat la visió feminista de les històries: «Per primera vegada es fa protagonistes les nostres àvies a través dels relats de filles i netes. Aquestes iniciatives són importants, perquè donen visibilitat als patiments i injustícies que van patir els nostres familiars».