El pròxim dimarts 20 de maig, a les 11 del matí, la plaça del jardinet del barri de Corea acollirà una actuació molt especial: l’alumnat de 6é de Primària de 16 centres educatius de Gandia presentarà el resultat del projecte «SOM MÚSICA 2025», que enguany porta per títol «Dinamitant els clàssics».
Es tracta d’una iniciativa innovadora per transformar l’educació musical a les aules, amb una proposta més viva, creativa i connectada amb el present. El projecte, dinamitzat pel grup About the Beat i coordinat pel Departament d’Educació de l’Ajuntament de Gandia, proposa una nova forma d’apropar-se a la música a través de la improvisació, el ritme i l’expressió corporal.
«Enguany arriba amb força i il·lusió per a oferir una nova manera d’entendre la música a les aules. Som Música aposta per una pedagogia activa, on la improvisació, el ritme i l’expressió corporal esdevenen eixos centrals. Volem que la música a les escoles siga una experiència transformadora, que permeta als xiquets i xiquetes expressar-se, col·laborar i viure l’aprenentatge de manera significativa», ha explicat la regidora en funcions d’Educació, Alícia Izquierdo.
El grup About the Beat, format per Cento Carbó i Pere Sirerol, serà part activa d’aquesta jornada, oferint suport musical i artístic. Sirerol ha destacat que s’ha elaborat un nou recurs específic per a l’edició d’enguany: el Kit Sonic, que s’estrenarà en aquesta actuació col·lectiva.
Carbó ha explicat que el títol del projecte, «Dinamitant els clàssics», pretén trencar amb les visions més rígides de la música clàssica i acostar-la a l’alumnat d’una manera més propera i emocional: «En aquest cas, a través de la música clàssica, que és atemporal i sempre pot aportar, trencant els prejudicis cap aquesta música referent en la història i connectar-la amb la joventut. També d’una forma irreverent, a través del Kit Sonic, per avançar».
Izquierdo ha valorat molt positivament la implicació de tota la comunitat educativa i ha remarcat el compromís del consistori amb l’educació: «Convidem tota la ciutadania a sumar-se a aquesta festa de la música i de l’educació, perquè projectes com Som Música demostren que l’escola pot ser un espai de creativitat, cultura i emoció».
A més, ha afirmat que «des del Departament d’Educació, d’està duent a terme una aposta ferma per ampliar i millorar l’educació a la nostra ciutat, sempre dins de les competències municipals. Mostra d’això són iniciatives com l’organització recent del projecte Com Sona l’ESO, el pla de formació permanent per al professorat de les escoletes municipals, o la celebració de la Trobada d’Escoles en Valencià, que tindrà lloc el pròxim 31 de maig a Gandia i que serà, sens dubte, una gran festa per a la llengua i l’educació pública».
La cita del dia 20 serà, doncs, una mostra del potencial de l’alumnat i una oportunitat per gaudir d’un espectacle que uneix música, educació i innovació pedagògica.