El Consell Escolar de Gandia demana la retirada de la «Llei Rovira»

El Consell Escolar Municipal de Gandia ha acordat sol·licitar, a proposta de la Federació d’AMPES de Gandia, la retirada de la «Llei Rovira», on la Conselleria d’Educació proposa l’elecció de la llengua base a les escoles a partir del curs 2025-2026.

En eixe sentit, el Consell Escolar Municipal de la ciutat de Gandia, considera que tant  l’esmentada Orde com la pròpia Llei 1/2024, segreguen i fomenten divisions innecessàries entre els estudiants, les famílies i la comunitat educativa.

A més, des del Consell asseguren que no es garanteix plaça en l’opció triada per les famílies com a llengua base d’ensenyament i no s’assegura, ni a les zones de predomini lingüístic castellà ni a les zones de predomini lingüístic valencià, el compliment de la llibertat on les famílies poden triar el valencià com a llengua base d’ensenyament, ja que en el cas de no existir places, el centre decideix on escolaritza l’alumnat.

Consideren que la normativa genera una desprotecció absoluta davant errors, duplicacions o desacords entre progenitors, ja que la decisió recauria en l’administració, sense comptabilitzar adequadament les preferències familiars ni garantir la capacitat de tria lingüística.

També denuncien la falta de garanties democràtiques en el procés de consulta, sense supervisió externa, quòrums mínims ni privacitat en les decisions, ja que es publiquen els resultats amb les opcions triades. A més, critiquen que la llei no assegura la igualtat en el domini de les dues llengües oficials, contravenint la Llei d’ús i ensenyament del valencià i la LOMLOE.

Finalment, alerten que aquesta normativa pot afectar l’equilibri i la diversitat dels grups escolars, especialment en casos d’alumnat amb necessitats educatives especials o altres situacions particulars.

A estes declaracions del Consell, el Partit Popular de Gandia ha afirmat que la nova llei «representa un avanç cap a una educació més plural i respectuosa amb els drets de les famílies».

Segons els populars, la recent Llei de Llibertat Educativa aprovada per la Generalitat Valenciana busca «restaurar l’equilibri i la llibertat en l’ús de les dues llengües cooficials, valencià i castellà, en el sistema educatiu. Aquesta norma atorga a les famílies la capacitat de decidir la llengua vehicular en l’ensenyament dels seus fills, deixant enrere un model rígid que imposava quotes lingüístiques. Lluny de desprotegir el valencià, aquesta llei assegura el seu aprenentatge obligatori i promou un bilingüisme real adaptat a les necessitats de cada comunitat educativa».

La regidora responsable d’Educació del Grup Municipal Popular, Mar Beltrán, ha assegurat que, “és fals que aquesta llei desprotegisca el valencià. Al contrari, garanteix la seua presència obligatòria a les zones castellanoparlants, amb un mínim del 25 % de les assignatures en aquesta llengua fins a 3r de Primària, mentre que a les zones valencianoparlants assegura un equilibri amb el castellà, on la diferència màxima entre ambdues llengües no superarà el 20 % del temps lectiu. Aquest model és respectuós amb la nostra realitat cultural i estatutària, preservant l’ús de les dues llengües cooficials sense imposar ideologies alienes a la nostra identitat”.

ÚLTIMAS NOTICIAS

NOTICIAS DESTACADAS

El Consorcio de Bomberos refuerza la lucha contra incendios forestales en La Safor con un nuevo vehículo BFP

El Consorcio Provincial de Bomberos de Valencia (CPBV) ha presentado el nuevo vehículo Bomba...

La Orquesta Filarmónica de la UV celebrará su tradicional Concierto de Navidad en Gandia

Un año más, la Universitat de València celebrará el tradicional Concierto de Navidad con...

La Vital celebra la Navidad con «Bienvenidos al Circo de la Ilusión»

El Centro Comercial La Vital se viste de gala para celebrar la Navidad con...