Les persones que integren una societat concreta no poden mai romandre alienes a la realitat que les envolta. És a dir, a allò que passa en el seu entorn; als problemes que tenen els seus veïns; a les seues iniciatives, projectes i anhels; a les seues aspiracions o a les noves realitats que plantegen reptes constants en tots els aspectes de la vida quotidiana. Així, el periodisme ha d’estar present per a poder contar la realitat més propera i immediata, garantint la llibertat d’opinió, d’expressió i d’informació, i fent seua la veu de tota la gent que compartix un espai comú.
Ja des del seu primer número, allà pel desembre de 1985, ‘Gente’ ha sabut no sols contar-nos el que passava a la nostra ciutat, sinó implicar-se en tots els àmbits de la societat gandiana. Estic convençuda que este ha sigut un dels motius per a la seua llarga vida com a mitjà de comunicació local: ser l’espill d’una societat i d’una ciutat que a mitjans dels anys huitanta del segle passat començava a creure en les seues possibilitats de futur.
Els primers trenta-cinc anys de ‘Gente’ estan íntimament lligats a la recent història de la capital de la Safor. Pensem, per un instant, com era la Gandia de l’any 1985, quan els cotxes encara circulaven pel carrer Major, no existia el campus universitari de la platja o la ciutat no disposava d’una casa de cultura. Des d’aleshores, Gandia ha crescut molt en nombre d’habitants; en infraestructures viàries, sanitàries, educatives, esportives, culturals o turístiques; en metres quadrats de zones verdes… Però, sobretot ha crescut, sense complexos, per a convertir-se en una ciutat referent en tot el territori valencià.
Gandia en tots estos anys ha canviat molt i a millor. Hui s’ha convertit en una ciutat moderna, sostenible i confortable; en una ciutat oberta i amable. I, trenta-cinc anys després, tot i que estem immersos en una pandèmia, Gandia és una ciutat amb present i futur. A més, té la sort de tindre una societat molt dinàmica i orgullosa de la seua ciutat, amb una nova mentalitat per a afrontar nous reptes i noves oportunitats.
Per tant, la trajectòria de ‘Gente’ durant estos anys –els quals coincideixen amb l’etapa més fructífera, esperançadora i de més progrés social que ha assolit la nostra ciutat–, mereix el reconeixement de la ciutadania. Perquè ‘Gente’ –un mitjà de comunicació que va saber superar més d’una crisi i algun obstacle–, també ha contribuït des de les seues pàgines de periodisme de qualitat i reflexiu al creixement i la transformació de la nostra ciutat.
Els mitjans de comunicació sempre tenen un paper fonamental en temps de crisi, com la que estem vivint ara amb la covid-19. A hores d’ara, existix una demanda, fins i tot vital, d’una informació contrastada i verídica: un gran repte i al mateix una oportunitat per a fer periodisme responsable com el que exercix ‘Gente’. Ara és el moment ideal per a fer un periodisme capaç de contribuir a la formació de lectors ben informats, i d’augmentar la cohesió social en lloc d’agitar i dividir, el qual pot ser un contrapés enfront dels mecanismes de fragmentació i desestabilització que dominen les ‘fakenews’.
Este virus també ha accelerat el canvi inexorable del paper a les edicions digitals, on ‘Gente’ ja va saber fa temps pujar-se’n a este carro com a diari digital. Des de fa trenta-cinc anys, ‘Gente’ és un referent local de producció informativa que ha sabut adaptar-se als nous temps i a les noves tendències comunicatives, oferint també des de fa poc de temps continguts multimèdia, com el nou format que ha tret ara: l’audiovisual. Vivim temps revolucionaris en els mitjans de comunicació, amb canvis tecnològics i altres que estan per vindre. Per això, és difícil saber quin serà el futur de la informació en els anys que vindran. Alguns prediuen que s’acosta el dia en què les rotatives dels diaris quedaran en silenci.
Tot i això, és moment de celebrar 35 anys d’una trajectòria periodística que ha ajudat decisivament a dibuixar la nostra realitat de les darreres dècades. Felicitem totes les persones que han treballat durant tots estos anys per a fer possible este merescut aniversari. Diuen que el que no es comunica, no existix. I ‘Gente’ seguirà existint perquè en informació local sempre ha tingut la clau i l’última paraula –com diu el seu lema més conegut–.
Com serà el futur no ho sap ningú. Ni tan sols quin serà l’efecte que la pandèmia tindrà en la societat i en cadascun de nosaltres. Però del que crec que no hi haurà dubte és que ‘Gente’ continuarà sent un mitjà de comunicació essencial i decisiu per a entendre millor els esdeveniments que seguiran forjant la història de Gandia. I, de segur, que ací estarà ‘Gente’ per a poder contar-ho. Felicitats!