El riurau de la Rogeta, seu del Centre d’Interpretació de la Cultura de la Pansa, va acollir este diumenge 29 d’agost, la tradicional escaldà de raïm moscatell. Veïns i veïnes del municipi i dels voltants es van reunir per a aprendre i recrear aquest procés tradicional de tractament de la fruita per convertir el raïm en pansa y conservar-lo, una activitat desapareguda ara fa ja 65 anys i que estava precedida de la verema al final de l’estiu. L’acte va comptar amb la presència de Nathalie Torres, diputada a les Corts Valencianes, i l’alcalde del municipi, Jordi Puig.
L’esdeveniment va començar de matí al toc de la dolçaina. Tot seguit, membres del Col·lectiu Vall de Vernissa i l’Associació Riuraus al Vernissa van realitzar una exposició pràctica del procés de l’escaldà amb tota mena de detalls, tant pel que fa a l’elaboració com pel que fa als materials i ferramentes que s’hi utilitzen. L’exposició, a més de ser didàctica, va estar repleta de tocs d’humor que amenitzaren el moment, i va finalitzar convidant a les persones que hi van assistir a participar escaldant raïm, novament al toc de la dolçaina.
La jornada va suposar la recuperació d’una tradició que Ròtova va abandonar als anys 50, un acte de record, de reunió i de retrobament amb una activitat agrícola ja desapareguda. El municipi recupera així, tant per a les persones grans com per a les noves generacions, una activitat declarada Bé d’Interés Cultural Immaterial al 2018 pel Consell de la Generalitat Valenciana.