Ròtova obri al públic el jaciment de la Vil.la Romana de la Sort

La Vil·la romana de la Sort de Ròtova obrirà les portes al públic el pròxim dissabte 29 de maig, un espai d’interpretació arqueològic ubicat a l’entrada del poble, que permetrà conèixer in situ com era un assentament romà rural a la Safor. L’arqueòleg Emili Moscardó Sabater serà l’encarregat de realitzar la presentació i a més farà la xarrada ‘La Sort. Vil·la romana de Ròtova. Procés de museïtzació‘.

 

 

 

La vil·la està localitzada entre la via antiga denominada Camí Reial o Camí Vell de Xàtiva i el riu Vernissa, que unia les ciutats romanes de Saetabis (Xàtiva) i Dianium (Dénia). Aquesta darrera ciutat, capital del territori on se situa la Sort, exercia de màquina de drenatge del ager o camp. Al camp se situaven les vil·les o explotacions agrícoles que explotaven l’espai rural. En cada vil·la hi havia tres parts diferenciades: la pars urbana o part residencial, la pars rústica o part agrícola i la pars fructuaria o zona industrial. En la primera se situava la residència del propietari, que podia ennoblirse amb les termes, cosa que va passar a Ròtova. En la tercera estaven els forns o terrisseria, a més d’altres activitats contaminats, que en cas de la Sort no s’han localitzat. I en la segona estaven les dependències agrícoles, com magatzems.

 

[Img #21002]

 

Aquesta darrera és la part que s’ha detectat en els últims treballs d’excavació i museïtzació, que han exhumat un edifici de planta rectangular composat per diversos departaments al voltant d’un pati així com la corroboració de la situació de la porta o accés principal de l’edifici, amb una amplada per al trànsit de carruatges. La relació de materials trobats al jaciment ha permés interpretar la funcionalitat agrícola d’exportació vitivinícola de l’assentament rural gràcies a la detecció d’una gran quantitat de recipients grans o gerres, anomenades en llatí dolium, on es vessava i macerava el most xafat a la premsa o torcularium  produït en l’explotació o fundus. Després, quan havia fermentat i s’havia convertit en vi, es trasvassava a àmfores, que es carregaven en carros i, pel camí de Xàtiva, anaven cap a Dianium per a vendre’s i, amb els beneficis, s’ennoblia la vil·la.

 

[Img #21003]

 

Més important ha estat la visualització de dues fases cronològiques de l’edifici. Una primera d’època de trànsit del món ibèric-tardorrepublicà romà al moment de l’Imperi (Segle I aC.- Segle I dC.), on només existia una navada o crugia. I una segona fase d’embelliment, ennobliment i ampliació de l’edifici amb la clàssica planta o model itàlic importat en forma d’estances al voltant d’un pati central, que es va bastir a meitat segle I dC i que va arribar fins al seu abandonament en la segona meitat del segle II dC- primeries del segle III dC.

 

[Img #21001]

 

L’activitat començarà amb la xarrada a les 10.30h, a la Nau polivalent; i tot seguit, es realitzaran algunes visites guiades amb el mateix ponent. Les places seran limitades: qui vulga assistir-hi haurà de reservar a través del correu electrònic cultura@rotova.es o a través del número de Whatsapp 678 62 15 92.

 

ÚLTIMAS NOTICIAS

NOTICIAS DESTACADAS

La Safor X València, un festival solidario en Gandia por los afectados por la DANA

La Plaza del Tirant de Gandia acogerá, los días 11 y 12 de enero,...

Novedad en las Fallas de Gandia: el Pregón se traslada a la plaza Mayor y cambia de horario

El primer año de las Fallas de Gandia presididas por Francisco Martínez comienza con...

Cáritas Gandia muestra la labor de sus jóvenes voluntarios en la campaña de Navidad

Cáritas Gandia pone como protagonistas de su Campaña especial de Navidad, #NavidadTambiénEsEstarCerca, a sus...