L’Arxiu Històric de Gandia ha organitzat, per a aquest dijous 26 de maig, la presentació del llibre ‘Canteros de piedras negras. Adoquines y sindicalistas en la cantera de La Mola’ (Benissa-Calp, 1926-1936) de José Luis Luri Prieto i Robert Llopis Sendra. L’acte, que tindrà lloc en la Sala d’Actes de la Biblioteca Central, comptarà amb la intervenció dels autors i anirà a càrrec d’Antonio Calzado, doctor en Història Contemporània per la Universitat de València.
El treball, que reprodueix material inèdit de l’Arxiu de Gandia, aborda l’explotació de la pedrera de la Mola, situada al terme de Benissa, d’on s’extreia la llamborda per a l’empedrat de carreteres. Aquest sector va experimentar una etapa d’auge amb la modernització de les infraestructures entre la dècada del 20 i 30 del segle passat. La conversió de camperols a picapedrers especialitzats va donar origen a un combatiu nucli anarcosindicalista de treballadors de Benissa i Calp. En aquest estudi innovador s’analitza la conflictivitat laboral que es va viure durant l’etapa republicana, juntament amb la dura repressió de les autoritats franquistes.
José Luis Luri Prieto és escriptor, investigador, columnista i conferenciant. Ha realitzat diversos treballs sobre història local de pobles de la Marina. Actualment es troba completant una obra sobre la República i la Guerra Civil a Calp.
Robert Llopis i Sendra, nascut a Benissa, és diplomat en Treball Social per la Universitat d’Alacant i cooperant internacional. Compagina el seu treball amb la investigació històrica sobre la República, el moviment obrer sindicalista, la fi de la Guerra Civil i les Brigades Internacionals.