El director de l’IMAB destaca la importància de que Gandia haja sigut triada per acollir un esdeveniment amb quasi 50 activitats
Gandia estrena aquest cap de setmana la Plaça del Llibre. Un dels reptes més importants als que s’enfronta enguany l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de Gandia i el seu director, Toni Ordiñana, que quatre mesos després d’accedir al càrrec ja ha organitzat un complet Dia del Llibre -més bé, setmana- i materialitza ara un projecte en el qual s’ha estat treballant durant mesos.
– Quina és la rellevància real d’aquest acte?
– És un fet cabdal en aquesta ciutat. Es tracta d’un esdeveniment amb una trajectòria no excessivament llarga (9 anys a València, 5 a Alacant i 3 a Castelló) però d’una rellevància absoluta dins del món cultural i literari. La Plaça dels Llibre és una festa del llibre, l’aparador de la producció literària en la nostra llengua, i això per a les ciutats i la seua gent és crucial.
– Per què Gandia és la primera ciutat no capital de província que l’acull?
– El fet que Gandia s’incorpore a aquest circuit és importantíssim, i no es fàcil. No qualsevol que ho demana, entra. Suposa una tasca d’organització i d’inversió de recursos econòmics i humans realment important. Gandia aposta per això i ha sigut molt important la voluntat de la Conselleria de Cultura de recolzar la nostra entrada, a petició nostra. Gandia va ser la primera Capital Cultural de la Comunitat Valenciana i a hores d’ara és un dels llocs més rellevants a la cultura de tot el País. Som una Ciutat Literària, ens avala la trajectòria dels nostres Premis Literaris i una gran programació i acció que fem des de Biblioteques.
– Entra ja al calendari literari anual de Gandia?
– La idea és que sí. L’objectiu és que açò continue. Veurem el resultat que ens dóna, però estic convençut que l’esforç que estem fent ha de tindre el seu fruit. Inaugurem la Plaça dijous de matí, i durant quatre dies hem preparat vora 50 activitats. La Plaça l’organitza la Fundació Full i nosaltres hem complementat l’oferta amb tota classe d’activitats, per a tots els gustos i tots els públics. Qualsevol persona que passe per la plaça, a qualsevol hora, podrà veure l’exposició de més d’un miler d’obres en valencià, amb totes les novetats, però també títols destacats que potser han passat inadvertits de la nostra bibliografia valenciana.
No es tracta soles del factor comercial, de traure els llibres al carrer i omplir el centre. Si no que a més, la gent va a trobar una activitat, tertúlies literàries, presentacions de llibres, tallers, showcooking, narració oral, teatre infantil, concerts,…
– Quins actes destacaria?
– És difícil, perquè hem fet una oferta completíssima i molt variada, amb quasi tots els formats. Potser m’agradaria destacar que serà ací, en Gandia, on la Generalitat presentarà el seu Estudi sobre Hàbits Lectors a la Comunitat Valenciana, que ens oferirà una completa radiografia de la situació.
Quant a autors, potser destacaria per la vinculació local a Lletra impresa amb la presentació de l’obra de Jordi Capilla, o Ferran Garcia Oliver. També hem apostat per un espai per a públic juvenil, on incloguem tertúlies com ‘Llegir en temps de Fortnite’ o ‘Literatura en clau femenina’, i per al públic familiar i infantil, amb tallers i actuacions. També és destacable el fet que inclourem en algunes activitats en llengua de signes.
Però sobretot remarque el caràcter festiu i cultural que tindrà la plaça.
– Aquestes activitats tenen cabuda en plena era digital?
– Des del meu punt de vista són dos sistemes que conviuen, que lluny de ser incompatibles, es complementen perfectament. Els que preveien la desaparició del paper, afortunadament es van equivocar, perquè s’ha demostrat que cada format té el seu públic i, no poques vegades, és compartit. Pense que la societat continua estimant el llibre en el seu format tradicional, sense que haja de rebutjar els nous formats que ara tenim.
– La pandèmia ha potenciat l’hàbit lector?
– No sabria dir. Potser en part sí, perquè hem tingut molt de temps per reflexionar i fer coses per a les quals abans no teníem tant de temps, com llegir. Però la veritat és que vivim en una zona amb un hàbit lector prou elevat. Ens agrada llegir i ho gaudim. Quan hem reobert les biblioteques, al principi van tornar d’una forma un poc tímida, però ara ja amb total normalitat hem recuperat l’activitat i comprovem que el llibre segueix gaudint d’una salut extraordinària. Veurem què ens dius l’informe de la Generalitat. Però nosaltres tenim clar que seguirem treballant per fomentar la lectura i el seu accés a tothom.
Toni Ordiñana no vol tancar l’entrevista sense “convidar a tota la ciutat de Gandia, a tota la comarca, a què vinguem, passegen per la plaça i gaudisquen de l’ambient i de la millor festa del llibre. És una ocasió per a aprofitar i gaudir de l’espai i de totes les activitats, en les que cuidarem i respectarem totes les normes sanitàries, serà una plaça segura”.
Consulta ací tota la programació