La II Plaça del Llibre torna a Gandia amb més de 40 activitats programades

La Plaça del Llibre s’ha establit amb els anys com l’esdeveniment principal de la literatura escrita en valencià al nostre territori. Amb la consolidació de les Places a Castelló, València i Alacant; en 2022, el festival literari arriba, per segon any consecutiu, a Gandia. S’estableix així com un punt de trobada imprescindible per als amants de la lectura que omplirà de cultura la plaça Rei Jaume I del 19 al 22 de maig rodejats de 1.500 títols en valencià.

 

 

L’encontre literari a Gandia ha estat presentat aquest dimarts 17 de maig, a la Biblioteca Central, amb la presència de Teresa Val, directora de la Fundació FULL; Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre; Josepa Costa, assessora lingüística del Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València (UPV);  Liduvina Gil, regidora de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques (IMAB); i Carmina Prats, cap de servei de foment a la lectura de la Direcció General de Cultura i Patrimoni.

[Img #31143]

 

Durant les quatre jornades de la Plaça, els visitants podran descobrir les últimes novetats de les editorials valencianes i gaudir de les més de 40 activitats programades: presentacions de llibres, taules rodones, tertúlies literàries, signatures, espectacles infantils i concerts. Enguany, i per primera vegada en la història de la Plaça del Llibre, s’emetrà en directe el podcast de Gent Ràndom, un espai literari presentat per Quim Ruiz, Lourdes Frasquet i Empar Puerto, els quals fan un repàs de l’actualitat literària amb l’excusa de parlar sobre qüestions vitals en clau d’humor; així com un taller de graffiti a càrrec de l’artista Galleta María.

 

 

Gandia, capital literària d’arrels i tradició

Tal com ha explicat Teresa Val, la Plaça del Llibre és un projecte compartit entre diverses entitats que va nàixer fa deu anys i que ja s’ha consolidat com un gran aparador literari amb més de 40 entitats col·laboradores. “La Plaça del Llibre va sorgir amb una convicció molt forta de normalitzar el llibre en valencià, a poc a poc, la vertebració literària es va convertir en la vertebració territorial”, assegura. En aquest sentit, Val apunta que “estar a Gandia és cabdal perquè significa descentralitzar”.

 

 

Carmina Prats, cap de servei de foment a la lectura de la Direcció General de Cultura i Patrimoni, al seu torn, ha incidit en la importància de les Places del Llibre per l’expansió del foment de la lectura: “s’ha de dur a terme d’una manera transversal, on xiquetes, xiquets, mares, pares, llibreters, autors, editors i mestres, siguen els protagonistes de cada Plaça”.  A més a més, ha subratllat sobrela necessitat de fer una Plaça del Llibre a Gandia ja que “és el bressol de moltes de les nostres figures de la literatura valenciana”.

 

[Img #31142]

Liduvina Gil ha incidit que la celebració de la Plaça del Llibre a Gandia suposa la consolidació d’aquesta localitat com a punt de referència del mercat editorial i de la lectura en valencià. “Els ciutadans de Gandia van a poder gaudir d’una varietat molt ampla d’activitats per a totes les edats durant quatre dies”, ha afirmat la regidora, qui també ha posat èmfasi en l’èxit de vendes i assistència de l’any passat, esperant que aquest any siga igual. Així com Josepa Costa, representant a la Universitat Politècnica de València a Gandia, qui s’ha alegrat de poder col·laborar en aquest projecte que té els mateixos valors que les entitats que representa (ACPV, UPV Gandia i Escola Valenciana).

 

 

Per la seua part, Rafael Domínguez, director de la Plaça del Llibre, ha posat l’accent en la identitat pròpia de cada Plaça, i, de manera especial en la de Gandia, que és Arrels i Territori per segon any. Domínguez ha fet un breu recorregut en la programació de l’esdeveniment parant atenció a les 18 activitats dedicades exclusivament a la temàtica de la Plaça de Gandia, com són “les taules redones dedicades a Fuster, la muixeranga, els concerts, el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Gandia i els quatre contacontes infantils que s’ajusten a la temàtica identitària”.

 

 

Un festival literari al cor de Gandia adreçat a tots els públics

Amb més de 40 activitats programades per a les quatre jornades, 18 editorials participants en activitats i 150 que ho fan com a part del fons bibliotecari, la Plaça del Llibre de Gandia ofereix una gran varietat d’activitats per a totes les edats i gustos. Des d’activitats infantils adreçades a escolars o presentacions infantils com La llegenda de Bernat, el pirata malfadat a càrrec de Santiago Díaz i Irene Verdú (Andana Editorial), que tindrà lloc la vesprada de dissabte; fins a un taller de graffiti a càrrec de la graffitera Galleta Maria, organitzada per la Fundació FULL, que es durà a terme el matí de diumenge; passant per una muixeranga i pels concerts de Mans de destral i Jazzmatiks, grup de la Marina que versiona en clau de jazz poesia de grans poetes valencians, com Estellés o Granell, el qual es podrà gaudir com a cloenda de la 2a Plaça del Llibre de Gandia. 

 

 

Ara bé, l’eix temàtic de la Plaça de Gandia és la tradició literària i les arrels identitàries. D’aquesta manera, moltes de les activitats giren en torn aquests afers, destacant sobretot les que tenen a Joan Fuster com a protagonista, coincidint amb l’any Fuster, degut al centenari del naixement de l’escriptor suecà. Així, els assistents podran delectar-se amb tertúlies al voltant d’aquesta figura literària, com la taula redona Llegir a Fuster, llegir sobre Fuster a càrrec de Gustau Muñoz, Josep Antoni Fluixà, Ferran Carbó i Toni Mollà i moderada per Isabel Garcia; o les IV Jornades Safor de Lletres, aquest any amb Fuster després de Fuster com a bandera, organitzades pel Cefire de Gandia. Si més no, aquesta Plaça de la Safor, també alberga el lliurament dels Premis Literaris Ciutat de Gandia, una cita indispensable en la literatura valenciana que va nàixer en 1959 i ha estat dedicada des de llavors a l’il·lustre poeta Àusias March.

 

 

També hi ha programades presentacions i tertúlies destinades al públic juvenil, com ara l’esmentada emissió en directe del podcast Gent ràndom, on es parlarà d’escriure sobre escriure i altres qüestions literàries; o la presentació de Piranya social, de Mariló Àlvarez (Sembra Llibres). Ambdós coincidint durant el matí de dissabte. També destaca el joc de taula a càrrec d’Anna Aura, Fent camí: La Safor-La Marina Alta (dissabte vesprada).

 

 

D’entre la programació adulta destaca la diversitat d’activitats i de gèneres presents: presentacions de novel·la com Històries de lluna vella, de Josep Colomer (Edicions Tres i Quatre); d’assaig històric com Matèria de València. Fets i personatges sorprenents de la nostra història, de Vicent Baydal (Llibres de la Drassana); i, fins i tot, de revistes especialitzades com la Revista FULL, presentada per Jesús Figuerola i Dolors Pedrós (dijous vesprada). Altrament, la 2a Plaça de Gandia compta amb un recital de poesia, organitzat per Pruna Llibres i Edicions del Buc (dissabte vesprada); una tertúlia sobre el consentiment en la literatura a càrrec d’Antònia Carré, Mercè Pérez i Anna Oliver (diumenge matí); i diversos clubs literaris.  

 

 

Amb tot això, la Plaça del Llibre treballa constantment amb l’objectiu de fer aquest projecte accessible a totes les persones, independentment de les seues capacitats o localitzacions geogràfiques, per tal d’augmentar la democratització de l’esdeveniment. Per aquesta raó, totes les activitats són gratuïtes i s’ofereix la interpretació en llengua de signes per a moltes de les activitats del programa. D’aquesta manera es garanteix l’accés a la lectura i a l’activitat cultural literària per a tot el món. Amb la celebració de diverses edicions -repartides al llarg de l’any i arreu tot el territori valencià-, i el manteniment de la Llibreria Virtual -encetada al 2020-, l’organització s’assegura que tothom puga tindre accés a la compra de llibres en valencià des de qualsevol localitat.

 

 

La Plaça del Llibre de Gandia és un projecte coordinat i organitzat per la Fundació FULL – Fundació pel Llibre i la Lectura, Acció Cultural del País Valencià (ACPV), l’Associació d’Escriptors en Llengua Catalana (AELC), l’Associació d’Editorials del País Valencià (AEPV), l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de l’Ajuntament de Gandia (IMAB), l’Ajuntament de Gandia, Saforíssims Societat Literària, la Universitat Politècnica de València (UPV) i el CEFIRE de Gandia. Aquest projecte compta amb el suport de la Conselleria d’Educació, Cultura i Esport de la Generalitat Valenciana.

 

ÚLTIMAS NOTICIAS

NOTICIAS DESTACADAS

Un repaso por los protagonistas de Gente de la Safor 2024

A lo largo del 2024 Gente de la Safor ha informado sobre la actualidad...

La Nochevieja se celebra en Gandia en la plaza del Tirant

El Ayuntamiento de Gandia ha organizado diversas actividades para que mayores y pequeños despidan...

La programación de Navidad 2024/2025 en Gandia: más de 100 actividades

Gandia ya celebra la Navidad. El Ayuntamiento ha presentado la programación de actividades de...