La Biblioteca Central de Gandia anuncia la quarta sessió del cicle de conferències ‘Dones Sàvies III’ destinades a contribuir a la visibilitat de les dones en els camps de la ciència, la literatura, la música, la dança i el pensament i que organitza el CEFIRE amb la col·laboració de la UPV i del CEIC Alfons el Vell. En esta ocasió el tema serà ‘Manuela Ballester: dona calidoscòpica’, impartida per Concha Ros.
Manuela Ballester (València, 1908 – Berlín, 1994) fou una pintora, il·lustradora, cartellista, traductora, poeta i mare. Compromesa amb la II República, va formar part de l’Agrupació de Dones Antifeixistes i va ser membre de la UEAP i de l’Aliança d’Intel·lectuals Antifeixistes en defensa de la cultura. Al final de la Guerra Civil, Manuela fuig cap a França creuant a peu els Pirineus i passa uns mesos internada en el camp de refugiats d’Argelers-sur-Mer. Però gràcies a una expedición organitzada per la Junta de Cultura Espanyola, és rescatada i es dirigeix a Mèxic junt al seu marit Josep Renau i part de la família, on viu fins el 1959, any en que es va traslladar a Berlín, on va morir el 1994.
Concha Ros és dibuixant, productora i gestora cultural. Doctora en Belles Arts i Màster en Museologia per la UPV. Actualment és Presidenta de l’Institut d’Art Contemporani per a la seu territorial de la Comunitat Valenciana/Múrcia i ha estat, entre altres coses, Professora Associada de la desapareguda galeria d’art “pazYcomedias” o gerent de la Companyia Teatre Micalet. En 2008 va ser una de les generadores del projecte commemoratiu del centenari del naixement de Manuela Ballester i co-responsable del documental “Manuela Ballester, el llanto airado”, dirigit per la realitzadora valenciana Giovanna Ribes.
A causa de les circumstàncies actuals, la xarrada sols es podrà seguir en directe a través del canal de #BibliotequesGandia a Youtube.