«Fa anys que no tenia il·lusió». Joan Francesc Peris, número 2 de Projecte Gandia, l’ha recuperat amb aquest nou partit que intenta «tornar a una democràcia de base, que és la diferència de Projecte Gandia per damunt d’etiquetes». Amb molts projectes que «són molt d’Els Verds», Peris assegura que lluita per anar contra «la gent de darrere que mou les fitxes».
- Per quin tipus de gent està compost Projecte Gandia?
Per una pluralitat de persones. Lògicament poden provindre de molts llocs, alguns de Compromís, uns altres d’Iniciativa, uns altres de Els Verds, però ens uneix una necessitat de fer política d’una altra forma.
Estem convençuts de que portem molt de temps amb una política que per damunt d’ideologia i de persones estan els aparells, un tauler que no se sap molt bé on va, on es juga als escacs i es decideix quin és el resultat i els qui són les persones que cal promocionar, i els qui són els que no cal promocionar. I jo d’això sé molt, per exemple fa quatre anys l’eslògan era: “Una altra vegada Peris”. No deien una altra vegada Liduvina o Mascarell i ja està bé d’això. Ja està bé que gent de darrere moga les fitxes a Gandia.
Per això hem decidit fer un nou projecte lliure, per damunt de nosaltres no hi haurà ningú i serà l’assemblea de Projecte Gandia qui decidisca cada vegada el que farem nosaltres, els nostres regidors i els que obriran realment l’ajuntament a la ciutat, a les persones.
Intentarem tornar a una democràcia de base, eixa serà la diferència de Projecte Gandia per damunt d’etiquetes.
- Creu que podrà tindre representació a l’ajuntament un partit de recent creació?
És una realitat que Projecte Gandia tindrà representació a l’ajuntament. En aquest moment, i encara queden 8 dies de campanya, ja ningú dubta que estarem dins però ara es calcula quants traurem.
En aquests moments no es pot dir que els vots es perdran, que perdrà l’esquerra. Tots eixos fantasmes que generen per a evitar que apareguen noves forces polítiques o renovadores i fa que la gent acabe no votant per allò del vot útil. Però si la gent continua suportant el que estem fent, tindrem probablement un resultat inesperat.
Pensem que estem batallant pel tercer regidor. Dos és molt més que possible, un és segur. Pensem que l’esforç que estem fent és que Laura Morant fora regidora i alcaldessa de Beniopa, que és una població dins de Gandia a la que li fa falta una forta espenta.
- Després de molts anys en política, per què aposta per Projecte Gandia?
El primer sentiment que vaig tindre va ser el de solidaritat amb Josep Alandete. Hem sigut durant molt de temps companys, veïns i amics del Centre Històric, la nostra relació va molt més allà de la política, ens uneix el barri, la família, la professió… Vaig tindre un sentiment de solidaritat quan em va plantejar el que li estava succeint en el procés de primàries de Compromís.
Els Verds històricament hem fet una gran batalla contra la marginació i menysvaloració. Quan hem estat en el govern hem demostrat molta solidaritat i honestedat en la nostra gestió, pense que hem fet molt per la nostra ciutat i moltes vegades no hem entés la menysvaloració del nostre partit.
Pensem que havíem de sumar-nos a eixe projecte que començava a gestar-se al voltant d’Alandete, Laura i altres exmembres de Compromís. Pensem que valia la pena començar des de la base de nou, oblidar-se de la sigla. Som Els Verds però som uns més en la candidatura de Projecte Gandia, hem aportat el millor a la llista i ens il·lusiona que si qualla en un futur a curt termini existisca Projecte Tavernes, Projecte Safor… I acabar amb la vella política i amb aquells que comencen amb 18 anys en les joventuts d’un partit i acabe de senador sense haver passat per una professió com pot ser de pintor, periodista, professor, venedor… Cal recuperar la política per la ciutadania i Projecte Gandia és això.
Jo porte molts anys en política, però puc dir que tinc 42 anys d’experiència com a professor i soc cap d’estudis del Tirant lo Blanc. Estic en política perquè tinc ideologia i m’interessa, i perquè és necessari que els ciutadans fem política, perquè sinó, com bé deia Fuster, “si no la fem, algú la farà per nosaltres”.
- És el projecte que més li ha il·lusionat?
Fa anys que no tenia il·lusió. Els Verds a Gandia jugàvem al contraatac per eixe no entendre el per què a nosaltres sempre se’ns cridava després, com en aquestes eleccions. Després d’estar els pactes deien que Els Verds s’havien de sumar. Ni Esquerra Unida ni Podemos és més que Els Verds a Gandia i no enteníem per què es tancava abans amb eixes expressions polítiques que són més o menys com nosaltres i nosaltres sempre estàvem al final.
Però ara estem molt il·lusionats perquè estem sumant a una opció que probablement passem del 5% i a partir d’ací ja veurem. En que estiga Josep Alandete a l’Ajuntament de Gandia, Els Verds ja estaríem molt satisfets de l’opció que hem triat.
- En quines propostes de Projecte Gandia es veuen reflectits Els Verds?
La modificació del Pla General d’Ordenació Urbana és la primera, el territori s’ha de definir pel bé comú i amb la màxima participació, no el pot decidir una persona que pel seu interés personal necessite modificar un cert territori. Veurem nous espais verds, la producció d’energies renovables, la mobilitat… Hi ha una sèrie de propostes sobre sostenibilitat que es defineixen amb participació i ací es veu molt el paper de Els Verds.
Més directament, analitzarem el tema del Cicle Integral de l’Aigua, des de la producció de l’aigua en qualitat, que ja aconseguim una part important de les dues potabilitzadores en l’anterior gestió, però voldríem incidir. També la possibilitat d’ampliar la depuradora, la reutilització de l’aigua de la depuradora, voldríem també acabar els depòsits contra inundacions de la platja.
Una altra línia és posar en valor ecoturístic la marjal. No pot ser que s’anuncie una protecció però després no es faça res, com l’Ahuir que està completament abandonat. Hi ha una sèrie de mesures que són molt de Els Verds que van ser proposades en el seu moment i volem impulsar-les.
- Què li diria a la població perquè votara a Projecte Gandia el pròxim 28M?
Jo els diria que voten persones. Que miren les candidatures i la gent que les porta. El tema no és tindre etiquetes, la gent no es defineix pel que diu que és sinó pel que fa, per tant que miren persones i voten a la persona. I crec que amb això tindran clar el que han de fer.