La Capella de l’Assumpció és un bloc desconegut però molt important a la ciutat de Gandia. Es tracta d’una capella de planta irregular, pròxima a un trapezi, ja que s’adapta al solar disponible i al traçat del carrer.
És una església d’una sola nau amb dos trams tancats per volta de canó amb llunetes, que es troba sostinguda per arcs faixons de mig punt que donen la directriu; creuer en alçat que es tanca mitjançant cúpula semiesfèrica sobre petxines; i en la capçalera un xicotet tram de canó seguit per albergar l’altar principal. La cúpula conté huit nervis fingits que convergeixen en una clau-floró, dividint la calota en huit trams en els que s’obrin llunetes per a il·luminar. La coberta és de teula àrab a dos aigües sobre tauler ceràmic i corretges de fusta. Per un altre costat, la frontera conserva elements arquitectònics com un gran arc carpanell per a l’accés i la silueta d’una fornícula cegada. Es probable que la fàbrica actual siga del segle XVII o XVIII.
La part superior es rematada per una espadanya de perfil corb i compta amb una finestra amb esplandit que il·lumina l’interior. La capella presenta revestiment ceràmic en la frontera, fusteries exteriors, cel ras, i mobiliari interior, tots ells elements impropis.
La seua situació tan pròxima a la Col·legiata qualifica aquesta capella com un centre religiós i social significatiu. L’església parroquial de Gandia va ostentar la titularitat de Santa Maria de l’Assumpció des dels seus orígens, cap a 1245.
Des d’un primer moment la Mare de Déu de l’Assumpció comptà amb confraria a la ciutat. Fonts documentals apunten que esta es va fundar en 1378 com a entitat depenent de l’església de Santa Maria, actual col·legiata.
Un acta notarial de 1723 reproduïda al Llibre de Records de la Col·legiata documenta l’existència de la Capella de l’Assumpció a principis del segle XV. La visita realitzada per l’arquebisbe Joan de Ribera a finals del segle XVI s’indica que la confraria de Nostra Senyora de la Seu disposa en Gandia de casa, capella i constitucions.
En el segle XIX Pascual Madoz l’anomena com a una de les cinc capelles existents a Gandia a l’any 1847, i aquesta apareix dibuixada en el plànol de la ciutat que en 1878 realitza el mestre d’obres Antonio Vicente Vidal. En l’Informe de 1935 s’al·ludeix a la capella de l’Assumpció i des de mitjans del segle XX es restringeix l’accés a uns pocs metres des de l’entrada.
Durant les dècades dels 60 i 70, fou utilitzada com a magatzem de Càritas Diocesana i en 1973 va ser adquirida per un particular que la destinà a tenda de vímets fins al seu tancament a mitjans dels noranta.
La rellevància històrica de la capella queda realçada pel fet de que era ací on es realitzava el culte diari a la Mare de Déu de l’Assumpció i a on es trobava dipositada la seua imatge.
El consistori té prevista una inversió de 350.000 euros per a restaurar la capella i obrir-la com a Centre d’interpretació dels clàssics del Segle d’Or de les nostres lletres (s. XV), els gandians Ausias March, Joan Roís de Corella i Joanot Martorell. A més volen convertir-la en un Centre d’acollida del visitant a la nostra ciutat, des d’un punt de vista més personalitzat.