El doctor Frederic Aparisi Romero, professor d’Història Medieval a la Universitat de València i membre del col·lectiu de recerca Grup Harca, ha estat guardonat amb el VIII Premi Saladié Roig (2024) que atorga l’Institut de Recerca en Cultures Medievals (IRCVM) de la Universitat de Barcelona. Aquest prestigiós guardó reconeix anualment la millor proposta d’investigació centrada en la figura i l’entorn de l’infant Pere d’Aragó, comte de Ribagorça i senyor de diversos territoris valencians al segle XIV, conegut com Pere de Ribagorça.
La recerca premiada, titulada «Els dominis valencians de l’infant Pere (1322-1358)», aprofundeix en el procés de configuració, articulació i govern dels territoris senyorials que aquest membre de la dinastia reial va exercir al Regne de València. Mitjançant una acurada anàlisi de fonts documentals —notarials, fiscals i judicials— el Dr. Aparisi Romero reconstrueix amb detall la manera com l’infant Pere consolidà el seu poder senyorial en municipis com Gandia, Dénia, que deixaren de pertànyer al patrimoni reial, Calp o Pego, entre d’altres, convertint-los en peces clau d’un model d’administració feudal fortament estructurat.
La recerca no sols aporta una visió renovada sobre la figura de l’infant Pere, sinó que també obre noves perspectives sobre la dinàmica política, econòmica i social de les Comarques Centrals Valencianes durant la primera meitat del segle XIV. El treball posa en valor el paper d’aquests territoris en el marc de la Corona d’Aragó, així com la seua evolució posterior dins de l’estructura nobiliària del país.
El resultat d’aquesta investigació es publicarà pròximament en forma de monografia dins de la col·lecció de l’IRCVM, amb contribucions d’alt valor per als estudiosos de la història medieval, però també amb un interès destacable per al públic general interessat en el passat del territori valencià.
Amb aquest reconeixement, Frederic Aparisi es consolida com una de les veus més rellevants en l’estudi de la baixa edat mitjana valenciana, en una trajectòria acadèmica marcada per la rigorositat i el compromís amb la divulgació històrica.