Gandia es prepara per a una nova edició de la promoció de les coques de Sant Joan, una iniciativa que uneix forns i pastisseries locals per oferir una mostra de rebosteria tradicional vinculada a aquesta festivitat tan arrelada. Enguany, la cita tindrà lloc el dilluns 23 de juny, des de les 19:00 fins a mitjanit, en un estand situat al carrer Galícia, just davant de l’antic local de la cafeteria La Ducal.
L’esdeveniment ha sigut presentat aquest matí per la regidora de Polítiques Econòmiques i Comerç de l’Ajuntament de Gandia, Elena Moncho, acompanyada per representants de l’Associació de Pastissers i Forners de Gandia, entre ells el president Miguel Roselló, el tresorer Raül Llopis i Salva Martí, de la Pastisseria Salva.
La coca de Sant Joan és un dolç típic que es consumeix durant la nit del 23 al 24 de juny, coincidint amb la festivitat de Sant Joan i el solstici d’estiu. És especialment popular a València, Catalunya i les Illes Balears. Tradicionalment, aquesta coca simbolitza l’abundància, la llum i la fertilitat, elements relacionats amb les antigues celebracions paganes del solstici. Moncho ha remarcat la importància de preservar i promocionar les tradicions gastronòmiques locals, animant tant veïns com visitants a participar-hi: “Un any més podrem comprar i tastar la típica coca de Sant Joan, però també altres especialitats com la ‘Delicada de Gandia’, la ‘Trena Borgiana’ i una gran varietat de coques dolces i salades, perfectes per gaudir d’una nit màgica vora la mar”.

Per la seua banda, Roselló ha recordat el simbolisme ancestral d’aquesta celebració: “Celebrem el solstici d’estiu amb productes tradicionals. La coca de Sant Joan ha evolucionat amb el temps i hui representa la nostra creativitat i les nostres arrels”. Salva Martí ha detallat l’oferta gastronòmica que es podrà trobar a l’espai, que inclourà coques dolces amb crema, xocolate i fruits secs, així com versions salades amb tomaca, gambes, embotits o salmó. “Tot pensat perquè la gent puga sopar a la platja i celebrar la nit més llarga de l’any amb sabor local”, ha afegit.

Finalment, Raül Llopis ha destacat la col·laboració entre el consistori i els obradors locals: “L’any passat va ser un èxit rotund, i esperem que enguany encara més gent s’anime. No hi ha excuses per no acostar-se a La Ducal i gaudir d’aquesta oferta gastronòmica única”.
