El projecte solidari ‘Biblioteques que alimenten‘ inicia la seua programació d’informació i conscienciació sobre el sistema d’alimentació a partir del pròxim 10 de març a Gandia. El passat mes de gener l’Ajuntament anunciava l’adhesió de la Xarxa Municipal de Biblioteques a aquest programa d’Educació per al Desenvolupament impulsat per l’ONG ‘Justícia Alimentària‘ que promou la conscienciació i participació col·lectiva en l’adopció d’un sistema d’alimentació saludable i sostenible en el medi ambient. A la iniciativa, finançada per la Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica de la Generalitat Valenciana i l’Ajuntament de València, també s’han sumat altres localitats com València, Godella i Potries.
Després de la presentació del projecte el passat mes de gener, el personal de les biblioteques de Gandia va participar en jornades de formació que es van celebrar per «entendre la problemàtica, i sobretot, participar d’ella» i disposar, així, «d’informació de primera mà del que està passant en l’àmbit de producció i d’impacte mediambiental i de sostenibilitat en el model industrial d’alimentació», ha explicat el coordinador de la Xarxa de Biblioteques, Toni Ordiñana.
Amb aquesta voluntat, els arxius municipals inicien l’itinerari amb 9 accions i activitats que s’han organitzat en tres fases. Així, segons ha confirmat Ordiñana, durant el mes de març (dies 10, 24 i 31 a les 19 hores) tindran lloc xerrades a la Biblioteca Central de Gandia per conéixer més sobre el sistema actual d’alimentació que adopta la ciutadania, i, especialment, el públic infantil. A més, la Biblioteca de Santa Anna comptarà durant tot aquest mes amb una exposició informativa i demostrativa sobre la situació alimentaria actual i totes les biblioteques disposaran permanentment de material bibliogràfic relacionat amb la temàtica del projecte, que promocionaran de manera complementària en el contingut de les diverses jornades.
D’altra banda, al mes d’abril les biblioteques del Grau, Benipeixcar-Raval i Santa Anna acolliran tallers teòrics (dies 15, 20 i 29, respectivament, a les 18:30 hores) orientats a planificar un menú saludable i sostenible, mentre que el mes de maig se centrarà a oferir tallers de cuina a la Biblioteca infantil, Parc de l’Estació i Beniopa perquè «els més menuts i menudes s’impliquen i participen en l’elaboració d’eixos menús», ha detallat Ordiñana.
Finalment, el coordinador de les Biblioteques gandianes ha subratllat que aquest projecte «tracta d’arribar a la ciutadania i conscienciar-la de la importància d’un model alimentari alternatiu i sostenible que és possible i que passa primer per conéixer-ho i després per tindre les eines per a poder fer-ho realitat». En aquest sentit, «les biblioteques tenen un paper fonamental», ha incidit Ordiñana, ja que es converteixen en espais d’informació accessible, alternativa i comunitària per a impulsar un sistema d’alimentació responsable entre la ciutadania.
El regidor delegat de l’Institut Municipal d’Arxius i Biblioteques de Gandia, José Manuel Prieto, ha destacat que «és una bona notícia que des de les biblioteques de Gandia se’ns haja donat veu i se’ns haja fet partícips d’un projecte pedagògic on les biblioteques es converteixen en espais d’aprenentatge, en conjunt, sobre un assumpte que cobra sempre més transcendència, que és la decisió dels consumidors, que som la ciutadania, sobre la nostra pròpia alimentació, nutrició i drets que ho empara».
Per què a les biblioteques?
Segons Justícia Alimentària, les malalties associades a una mala nutrició no afecten a tothom per igual, sinó que s’acarnissen amb les persones amb menys recursos culturals i econòmics. Per a fer bones eleccions alimentàries, és necessari tindre accés a la informació. Les biblioteques públiques garanteixen l’accés lliure i gratuït a la informació de tots els col·lectius, per la qual cosa són espais clau per a accedir als col·lectius més vulnerables.
La perspectiva de la salut comunitària considera actius per a la salut els factors o recursos que milloren les habilitats de persones, grups, comunitats, poblacions, sistemes socials i/o institucions per a mantindre i sostindre la salut i el benestar, i ajudar a reduir les desigualtats en salut. Amb el projecte Biblioteques que Alimenten, les biblioteques es converteixen en autèntics actius de salut.
D’altra banda, les biblioteques públiques faciliten l’intercanvi d’idees i proporcionen un lloc per al debat, la reflexió i la participació. Des d’aquesta perspectiva, les biblioteques poden tindre un paper important en la construcció del pensament crític en relació a un sistema alimentari insà i insostenible i en la formulació participativa d’alternatives ecosocialmente viables.
En els últims temps, les necessitats del personal usuari de les biblioteques han anat canviant i aquests espais s’han anat adaptant a les noves demandes, més enllà de la mera consulta dels continguts que prestava. Hui dia, les biblioteques tracten d’adaptar-se als nous temps fomentant el desenvolupament d’habilitats útils per a la pròpia vida, entre les quals bé poden trobar-se saber planificar un menú equilibrat o com organitzar un grup de consum d’aliments ecològics.
La programació de les jornades es realitzaran de manera presencial, prèvia inscripció contactant amb el 678 837 402. Si no fora possible passaran a ser on-line.