L’Ajuntament de Gandia, en col·laboració amb Saforíssims Societat Literària i diverses institucions, presenta una nova edició del 3 de March, una iniciativa literària que cada any gira al voltant del 3 de març, data de la mort d’Ausiàs March. Enguany, la programació es desenvoluparà del 28 de febrer al 3 de març amb conferències, lectures poètiques i rutes literàries.
El programa d’activitats s’iniciarà el divendres 28 de febrer amb la conferència ‘Jordi de Sant Jordi: m’és forçat de viure sens mesura’, a càrrec de Ferran Garcia-Oliver, a la Casa de la Marquesa de Gandia a partir de les 19.30 hores.
El dissabte 1 de març, el carrer Major, 38 de Gandia acollirà a les 11 hores una lectura oberta de poemes d’Ausiàs March, oberta a tota la ciutadania. Posteriorment, a les 12 hores, la Biblioteca Central de Gandia serà l’escenari de la presentació del poemari Cap part, de Saha Pradkhan, guanyadora del Premi Salvador Iborra, amb la participació de l’autora I de Teresa Pascual, vicepresidenta de l’AELC del País Valencià. A les 13 hores, en el mateix espai, tindrà lloc un recital de poesia protagonitzat pels joves finalistes del premi Salvador Iborra.
A la vesprada, a les 16 hores, la plaça Ausiàs March de Beniarjó serà el punt de partida de la ruta literària ‘Un passeig pel senyoriu d’Ausiàs March’, que permetrà descobrir la influència del poeta en aquest municipi.
El diumenge 2 de març, a les 10 h, se celebrarà la ruta literària ‘Camí de Cotalba’, un recorregut a peu des de l’ermita de Marxuquera fins al monestir de Sant Jeroni de Cotalba, amb visita guiada.
Finalment, el dilluns 3 de març, la programació culminarà amb l’acte ‘Ausiàs March i Jordi de Sant Jordi, noves versions i noves visions’, a les 19:30 hores al Palau Ducal de Gandia. En aquest acte es presentaran els llibres Poesies escollides d’Ausiàs March i Poesia de Jordi de Sant Jordi, amb la participació de Joan Deusa, Carles Duarte, Oriol Magrinyà i Josep Piera.
L’organització convida tota la ciutadania a participar en aquesta festa cultural oberta i a descobrir la riquesa literària d’Ausiàs March i del Segle d’Or valencià.
La regidora de Cultura, Balbina Sendra, ha destacat la importància del 3 de March com una de les iniciatives literàries més rellevants de la ciutat, que cada any atrau un públic de totes les edats. «Cada any millora la programació i cada any, és més el públic de totes les edats el que s’interessa per aquesta iniciativa. Són moltes les institucions implicades que treballen per convertir el 3 de March en una de les cites més rellevants en l’àmbit de la literària a la nostra ciutat”, ha declarat Sendra.
Per la seua banda, Joan Deusa, coordinador del projecte, ha remarcat la voluntat de consolidar Gandia com a epicentre de la celebració del poeta valencià més important del segle XV. “Hem d‟agrair el suport que ens presta l‟Ajuntament. Ja som a la sisena edició i, com cada any, preparem una programació on s’impliquen moltes persones i institucions”. “Hem aconseguit que Gandia lidere una festa dedicada a l’única data que coneixem com és la mort”.