V Plaça del Llibre a Gandia: del 27 al 30 de març

Gandia celebra la 5a edició de la Plaça del Llibre. Aquest esdeveniment parteix amb l’objectiu de reivindicar la cultura en valencià del 27 al 30 de març en la plaça Jaume I de Gandia.

La inauguració tindrà lloc dijous 27 de març en la plaça Jaume I de Gandia. Tot seguit l’alumnat de l’Escola de Teatre Act&play, Escola del Teatre Raval i Escola Teatre Serrano realitzaran una representació amb motiu del Dia Mundial del Teatre.

Un preludi perfecte per a les desenes de presentacions de llibres, taules redones i actes paral·lels que tindran lloc fins al diumenge 30 de març on finalitzarà aquesta 5a Edició de la Plaça del Llibre. Una programació molt transversal que acull totes les edats i interessos, des de la implicació de les escoles fins a les xarrades on la gastronomia local serà un referent.

De fet, els centres educatius tindran una participació especial el dijous i divendres de matí amb l’organització d’activitats escolars organitzades per Biblioteques de Gandia. També per al públic més jove Acció Cultural del País Valencià ha programat l’espectacle de titelles ‘Allò que ens uneix’ a càrrec de Matallina, un viatge pels records d’una narradora que vol explicar els contes, però que de vegades, els oblida. Les editorials participen també amb diferentes activitats d’animació lectora, com es el cas de la Mona Maimona, d’edicions Bromera; Marieta i el llapis misteriós d’Edicions 96; i El gatet diu mec d’Edicions El Bullent.

Enguany també cobrarà especial transcendència els efectes de la DANA que es van traslladar dins del llibre Renàixer del Fang de l’editorial Ara llibres que ha organitzat una taula redona amb alguns dels autors d’aquest recopilatori que combina vivències i testimonis del moments més dramàtics amb l’anàlisi de les causes i de les conseqüències del desastre.

Pel que fa a la gastronomia, també ocuparà el seu espai dins de la Plaça del Llibre amb dos activitats. D’una banda, Mossets de literatura: La cuina de la Safor i els nostres clàssics, organitzat pel Campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València, i, per altra banda amb l’activitat de Tasta la Cultura de l’Esmorzar: els figatells, un comboi d’Edicions Bromera i Escola Valenciana que barrejarà literatura amb un tast del plat típic de la Safor.

Dins dels actes per l’Any dedicat a la poeta valenciana Maria Beneyto, l’Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons El Magnànim i Llibres de la Drassana presenten la traducció de «El riu ve crescut”, en un acte a càrrec de Carme Manuel, Vicent Baydal i Verònica Cantó.

En el apartat de cultura local, el CEIC Alfons el vell presentarà ‘Institut Laboral Ausiàs March de Gandia (1950-1973)’ un treball de Néstor Novell i Emili Selfa.

La Plaça del Llibre també tindrà un espai per a la reflexió dins de la taula redona organitzada per la Fundació Full, ‘Ferits per la lletra. D’on venim? Cap a on anem?’ amb la participació de Raquel Ricart, Joan Benesiu i Manuel Baixauli i moderat per Carme Gregori.

Per últim, dins de la programació també hi haurà espai per a la música en la nostra llengua amb el concert que Cesk Freixas oferirà en la vesprada del dissabte a les 20 hores. Una programació per a totes les edats i tots els gustos que tornarà a reunir la cultura valencià en la capital de la Safor.

“La Plaça del Libre és la festa al carrer de les lletres valencianes i és necessària en aquests moments per reivindicar-nos i, com no sent Gandia, ciutat dels clàssics considere que ha de encapçalar aquesta feina de defensa de la llengua en temps tan complicats com aquests. D’altra banda cal dir que és una festa de tot el sector del llibre i un punt de reunió on els lectors i lectores poden arribar a conèixer als autors i tota la tasca que n’hi ha darrere. La lectura no està enfocada nomes a un públic, per això tenim activitats de totes i tots. Per últim, m’agradaria posar en valor a les llibreries de Gandia que treballen cooperativament aquests dies i que tenen una tasca fonamental”, ha explicat Balbina Sendra, regidora de Cultura.

“En aquests moments de persecució lingüística en què vivim, amb campanyes contra la promoció del valencià, iniciatives com la Plaça del Llibre, de la Fundació Full,són més necessàries que mai per tal de reivindicar la cultura en valencià, l’ús de la llengua pròpia i l’arrelament al territori. Esperem que aquest projecte de les Places del Llibre dure molts anys i mantinga l’èxit que ha assolit en les edicions anteriors, prova de l’estima per la producció literària i cultural en valencià”, ha explicat Josepa Costa.

ÚLTIMAS NOTICIAS

NOTICIAS DESTACADAS

La Maria presenta a Oliva el seu nou treball ‘Robina’

La Maria, la revolució del cant valencià, presentarà aquest divendres a Oliva el seu...

El president de l’ICO, Manuel Illueca, visitarà Gandia per a parlar de finançament empresarial

Manuel Illueca, president de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), visitarà Gandia el pròxim divendres,...

La Mediterranean Handball Cup reunirá a 91 equipos en Gandia

El Torneo Mediterranean Handball Cup regresa a Gandia del 17 al 20 de abril....