A propòsit de la llengua

En aquests últims dies s’ha generat una gran controvèrsia respecte a la nova llei 1/24 de la llibertat educativa, la qual garanteix la llibertat d’elecció de la llengua vehicular dels ensenyaments per part dels pares i representants legals dels alumnes.

Amb aquesta, s’impulsa un nou marc legislatiu, el qual retorna a la ciutadania de la Comunitat Valenciana els drets en matèria lingüística. No sols es dona llibertat d’elecció sinó que a més es deroga i suprimeix l’anterior la llei 4/18, establida pel govern del Botànic, i que ha sigut considerada inconstitucional per imposar un model únic, no respectar la voluntat de les famílies ni el dret de l’alumnat a cursar els primers ensenyaments en la seua llengua habitual, discriminar el castellà com a llengua cooficial i no tindre en compte el context sociolingüístic i la singularitat de tots i cadascun dels diversos territoris de la nostra Comunitat.

Per contra, la nova llei respecta les singularitats dels alumnes, és una llei realista i democràtica. Aquesta llibertat d’elecció s’articularà en una enquesta telemàtica (consulta.gva.es) que s’iniciarà el 25 de febrer fins al 4 de març. No obstant això, el govern de la ciutat (PSOE- COMPROMÍS/MÉS GANDIA) ha desplegat la campanya ‘Ensenya’m la llengua’, que manipula la opinió pública, utilitzant les xarxes socials institucionals (Instagram i Facebook) així com milers de fullets informatius impresos, distribuïts pels carrers, bústies i fins i tot edificis institucionals de la nostra ciutat.

En aquesta campanya el govern aconsella seleccionar el valencià, i en el seu argumentari, es menteix en totes i cadascuna de les afirmacions abocades en els fullets. La regidora Sapena encoratja a les famílies a triar el valencià com a llengua vehicular, en un judici personal que mediatitza l’opinió pública, fent afirmacions com «per a que els teus fills tinguen una educación de qualitat, es triar valencià». Una afirmació com aquesta manca d’imparcialitat, i en ella está present la mentida i manipulació.

D’altra banda, l’afirmació és molt desafortunada per fer una clara distinció entre les dues llengües, que deixa l’aprenentatge en castellà com de pitjor qualitat, generant un judici de valor que res suma ni a les famílies ni als alumnes. Un govern que s’autodefineix com a inclusiu ha de comprendre que en determinades famílies, sobretot les que provenen d’altres països o regions d’Espanya, la llengua materna no és el valencià.

La prioritat sempre ha de ser incentivar l’aprenentatge eficient per a aconseguir un major rendiment acadèmic i evitar l’abandó escolar, un dels problemes més apressants actualment en educació.

Concluim afirmant que la nova llei 1/24, pero a res atempta contra l’ús o l’ensenyament en valencià, com veuen els sectaristes de Compromís i PSOE. El que permet, pel contrari, és la llibertat d’elecció, enfront a la immersió llingüistica obligatòria del valencià.

El nostre principal objectiu és i serà sempre educar en llibertat, no en la imposició. Així és com es formaran els futurs ciutadans del S. XXI en la Comunitat valenciana amb el govern del Partit Popular, lliures i democrátics.

ÚLTIMAS NOTICIAS

NOTICIAS DESTACADAS

La Maria presenta a Oliva el seu nou treball ‘Robina’

La Maria, la revolució del cant valencià, presentarà aquest divendres a Oliva el seu...

El president de l’ICO, Manuel Illueca, visitarà Gandia per a parlar de finançament empresarial

Manuel Illueca, president de l'Institut de Crèdit Oficial (ICO), visitarà Gandia el pròxim divendres,...

La Mediterranean Handball Cup reunirá a 91 equipos en Gandia

El Torneo Mediterranean Handball Cup regresa a Gandia del 17 al 20 de abril....