Constituït el primer Consell de la Memòria democràtica de Gandia

Gandia ha constituït el Primer Consell de la Memòria Democràtica. Es tracta d’un òrgan col·legiat consultiu i de participació del moviment memorialista de Gandia i la Safor. 

Ocuparà la vicepresidència la presidenta de l’Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme, Núria Martín, proposta que va ser aprovada per unanimitat.  

Hi són representats com a vocals del consell, els grups municipals; les associacions vinculades amb la memòria històrica (Associació de Familiars de Víctimes del Franquisme, Associació Republicana de la Safor i el CEIC Alfons el Vell); l’Arxiu Històric Municipal; l’Arqueòleg Municipal i les universitats amb seu a Gandia (UV i UPV). Tot i que es poden incorporar altres associacions vinculades, si ho demanen i així ho aprova el consell. 

Pel que fa als assumptes més destacats tractats en aquesta primera reunió, la presidència va informar l’adjudicació de contracte de treballs de laboratori i identificació dels 27 cossos exhumats, dels 67 que es té constància que podrien continuar en fosses al Cementeri municipal de Gandia. El contracte va ser adjudicat a l’Associació ArqueoAntro (els mateixos que han dut les campanyes d’excavació). Ha estat possible gràcies a una subvenció de la Diputació de València. 

Aquest consell «naix amb el compromís ineludible de treballar per la recuperació i identificació dels majors cossos possibles de persones represaliades, afusellades pel franquisme al cementeri de Gandia. Treballarem en la recuperació de la memòria democràtica de les víctimes de la dictadura, per dignitat i justícia amb moltíssimes famílies que encara busquen enterrar els seus morts», ha explicat la primera tinenta d’alcaldia i regidora de Memòria Democràtica, Alícia Izquierdo.  

Finalment es va aprovar també la petició de Declaració com a Lloc de Memòria Democràtica de les fosses del Cementeri de Gandia, tal i com recullen tant la llei estatal, com la valenciana (Llocs de la Concòrdia). «Som conscients que és complicat, perquè fins ara entre els llocs declarats, no hi ha cap cementeri; sí hi ha «tàpies» o «murs» de cementeri a Paterna, l’Almudena de Madrid, … Però plantegem aquesta possibilitat, perquè considerem que el cementeri de Gandia és un espai on es desenvoluparen fets de singular rellevància vinculats a la memòria democràtica», ha conclòs la primera tinenta d’alcaldia.    

ÚLTIMAS NOTICIAS

NOTICIAS DESTACADAS

El Palau Ducal de Gandia recibirá más de un millón de euros para su recuperación

El Ministerio de Transportes y Movilidad Sostenible y el Ministerio de Vivienda y Agenda...

La cabalgata de Papá Noel de Gandia en imágenes

Papá Noel visitó Gandia, el pasado 24 de diciembre, junto con duendes, animación, música...

La programación de Navidad 2024/2025 en Gandia: más de 100 actividades

Gandia ya celebra la Navidad. El Ayuntamiento ha presentado la programación de actividades de...