L’exposició fotogràfica Dones AVANTderades a Gandia va formar part d’un complet programa d’actes amb motiu del 8M, Dia Internacional de la Dona, per a tot el mes de març. Amb Dones AVANTderades valencianes se celebra i recorda que les dones d’ací també han lluitat i lluiten en pro de la igualtat, la justícia, la pau i el desenvolupament, dins de món encara massa masclista. Són 15 dones valencianes que han aconseguit destacar, de les moltes que ho han fet, com Viria Acte, Violand d’Hongria, Bonadada, Isabel de Villena, Elia Garci-Lara Català, Elena Just Castillo i moltes més.
Finalitzada ara la mostra, ‘Gente’ allarga aquest reconeixement donant protagonisme cada dia a un d’aqueixos rostres per a contar la seua història.
BONADADA
Fou una comare jueva de gran prestigi entre la noblesa d’Aragó. Era molt rellevant perquè les dones volien ser ateses per dones i així mantindre la intimitat dels seus cossos femenins.
Antigament les criatures no naixien a l’hospital. Les dones parien soles o amb l’ajuda d’altres dones. Bonadada tenia coneixements mèdics bàsics i es guanyava la vida portant xiquetes i xiquets al món en el segle XIV. Fou tan famosa que assistia inclús els parts de la casa reial. Va ser empresonada i denunciada per bruixa però finalment la van deixar lliure precissament per atendre eixos parts de la reialesa de l’època.
Conten que Bonadada, a banda dels seus honoraris, rebia regals molt valuosos, de tan agraïda que quedava la seua clientela.
Les comares poseïen coneixements de curació i tractament de les malaties pròies de la dona i moltes alters dolències infantiles. D’ella deien que era una dona sabuda.